Cycling Iceland pt. 2. Days of the wind in the back / Дни ветра в спину.

Weirdly because on my bright-orange Globetrotter front bags I often get mistaken to be German by fellow germans, so I have to do a lot of “ich spreche kein deutsch” fun. That makes me even more ashamed of not knowing any German after two years here.So as I pack in the morning and get my bike ready for the road a girl from Germany approaches me for a chat. They are going on the expedition to the cental part of the country for two weeks on the next day and she is quite interested in the weather conditions. What’s cool about Iceland is the amount of cyclists you meet every day. It helps to have a little chat and share some hints with people who have the same experience. In Norway I felt like the only idiot cycling there. I really wish I had more time and some company to explore the great nowhere of the central island. Unfortunately it’s not the case and I have to rush.

I pay the black beach one more visit for a nice breakfast view and go towards /let me copy it/ Kirkjubæjarklaustur.

Из-за моих ярко-рыжих передних сумок с гигантским логотипом немецкого магазина спортивной экипировки Глобетроттер местные немцы стараются со мной пообщаться. Честно говоря, становится еще более стыдно не знать немецкий, чем в Германии.
Пока я пакую вещи поутру, ко мне подходит девочка из Германии и начинает распрашивать. Она едет в экспедицию в центральную часть Исландии на две недели, и ее очень интересует как катится при такой погоде. Что здорово в Исландии – так это обилие велосипедистов. Хорошо, когда есть с кем поболтать о насущных проблемах и поделиться советами. В Норвегии мне казалось, что я единственная идиотка на велосипеде. Мне очень бы хотелось иметь побольше времени и компанию для исследования центральной части острова. Но, к сожалению, не в этот раз и дней для езды не так много.
Я возвращаюсь на черный пляж, дабы насладиться завтраком с шиковым видом на океан, и качу вперед в направлении /copy-paste/ Kirkjubæjarklaustur.

The wind is in the back, the sun is shining, the mood is so awesome that I think I was humming a songs aloud.
Landscape changes from the coastline to the lava sands crossed by rivers, than comes the kingdom of grass and flowers.
Ветер дует в спину, светит солнце, настроение такое отличное, что через какое-то время я даже начинаю напевать песни вслух.
Ландшафт сменяется с побережья на лавовые пески, рассеченные реками, а потом появляется царство травы и цветов.


Lonely hikers on the road.

At some point green grass disappears and suddenly i’m on the yellow plain densely populated by wild rams. My diary note describes this as “Rams on Mars”. I should have taken a picture but was too excited 🙂 That goes for kilometres and kilometres until it gets overtaken by the place where a volcano eruption happened at some point in the past.

Katla, one of the largest volcanoes in Iceland and the most active one, is hiding behind the clouds somewhere to the north from me. Sometimes I can see it’s snowcap. Scientists say it may erupt any time and icelanders wait for it to paralyse the air paths again.
Now, what used to be lava once, is all hidden by the soft moss blanket. I would really love to set up a camp here just for the experience, but I’m very short on days.

Через какое-то время зеленая трава исчезает и я внезапно оказываюсь на желтой равнине, густо населенной дикими баранами. Моя почеркушка в дневнике описывает это место как “бараны на Марсе”. Мне бы стоило сфотографировать это дело, но я как-то слишком радовалась.
Это продолжается долгие километры пока я доезжаю до области, где когда-то случилось извержение вулкана.
Катла, один из самых больших вулканов Исландии и самый активный, прячется за облаками где-то на севере от меня. Иногда мне видно его ледяную шапку. Ученые говорят, он готов к извержению, так что местные с нетерпением ждут когда в следующий раз наступят проблемы с авиаперелетами.
Теперь то, что раньше было лавой, прячется под мягким одеялом мха. Мне очень хотелось остаться переночевать в этом месте, но времени совсем нет.

I don’t have much to say, I just spin pedals all day.
There was just one thing that bugged me – I was biking into the storm cloud. But the back wind kept moving it away from me, so apart form the scary looks it did no harm.
Мне больше и нечего рассказать, просто весь день крутила педали.
Разве что одна штука донимала – я еду прямиком в нехеровых таких размеров грозовую тучу. Но ветер в спину еще и очень удачно сдувает ее в противоположном направлении, так что помимо грозного вида никаких проблем она мне не доставила.

Fancy sunset selfie-stick road walking – best narcissism experience:D

After a super awesome night of sleeping in Kirkjubæjarklaustur where my tent was hidden from the wind behind trees (!!!) and even more awesome morning that included a swimming pool and a real restaurant food, I go further.
I think i did not write about swimming pools yet. For something like 3 eu you get access to the open pool area. It’s usually one big tub with relatively hot water for swimming and 2-3 small ones with water at 30, 35, 40 degree temperature. Everything you can wish to relax.
После отличной ночи в Kirkjubæjarklaustur-е, где моя палатка была удачно спрятана за деревьями (!!!) и еще более прекрасного утра, включавшего бассейн и даже настоящий ресторан, я еду дальше.
Мне кажется, я еще не писала про бассейны. Где-то за 3 евро можно получить доступ к набору водных развлечений на открытом воздухе. Обычно это один большой бассейн для плавания с теплой водой и две-три небольшие ванны с водой температурой 30, 35, 40 градусов. Все что нужно, чтобы расслабиться.

I wanted to try how would it be to venture into the nowhere that day. So I just biked as far as I could and before reaching the next big tourist hub – Skartafell – turned into a desert. That did cost me a lot of time and created some issues the next day, but it was an amazing experience.
В этот день мне хотелось попробовать какого это – забраться в великое нигде. Так что я просто проехала так далеко как смогла. И не доезжая до следующего большого туристического хаба – Skartafell – свернула в пустыню. Это стоило мне очень много времени и некоторых проблем на следующий день, но это было просто офигенно.

On the road there are still cars, noise of the engines, noise of your tires colliding with the asphalt.
In there desert there is nothing.
It could be so quiet that you when step on tiny stones of the gravel road the sound of your shoe soil hitting the ground feels like a thunder. I have no idea how far I went. But I did find a nice spot for the tent on the moss field.
На дороге есть машины, шум моторов, беспрестанный звук трения колес об асфальт.
В пустыне ничего нет.
Там так тихо, что когда идешь по камням гравийки, шум от подошв, соприкасающихся с камнями, кажется грохотом. Я не знаю, как далеко я забралась. Но я нашла отличное место для палатки на поле с мхом.

It’s not really possible to capture the night in the picture. I tried and that’s the result. This is pretty much as dark as it gets. The only item in my luggage that I never used was a flashlight.
Белую ночь, конечно, не снять на камеру. Я попробовала и результат так себе. Единственный предмет в моем багаже, который я никогда не использовала – это фонарик.

And some tiny videos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s