Asia ’15. Berlin-Moscow-China.

Проснувшись в шесть утра от стука капель дождя, ударяющихся в металлическую крышку кондиционера в пустоте вентиляционной шахты, куда выходило окно моего шикарного шестиметрового номера в Гонконге, я задумалась о том, что потом запомнится из всего этого безумия?
На фотографиях обычно совершенно не то, что происходит на самом деле. Писать я стараюсь развернуто, но, опять же, все проходит через призму моего занудного восприятия. О чем вообще интересно читать? О людях, об архитектуре, о традициях, о моих неприятностях, о еде?

Awakened at 6 a.m. by the sound of raindrops hitting the air-conditioner's metal cover in the emptiness of the vent shaft behind the window of my luxury 6 m2 room in Hong Kong, I came to the thought of how the hell am I going to describe this trip later on. Photos does not really reflect what I saw. I try to give long descriptions of places but that all goes through my personal boring perception of things. What is interesting to read about? People? Architecture? Customs and traditions? My misadventures? Food?

whynot_zpsswnsigft

Перелет Берлин-Москва я проспала сном немного подвыпившего ребенка.
Так невинно начались 20 дней дороги.
Первым и единственным занятьем в Москве было поехать повидать Аню. Нет, не так. Первым делом я вышла из подъезда поздним и немного хмурым декабрьским утром, и провалилась в замаскированную снегом серую лужу, испачкала серой московской грязюкой джинсы, порадовалась знакомому опыту и поехала повидать Аню. Поскольку джинсы у меня были одни и постирать мне их было негде, следующие три дня я носила кусочек Москвы с собой 😉

Кстати вот этот красный рюкзак на фотографии спокойно вмещает все необходимые вещи для 20 дней в Азии. У меня не было другого багажа. Если интересно, я могу написать как правильно паковать вещи.

I slept like a slightly drunk baby through the Berlin-Moscow flight and with that my 20 days on the road had started.
The only meaningful thing I did in Moscow was visiting Anya. No. Not like that. The first thing I did in Moscow was getting out of my house in the late and grim December morning and stepping into the nice grey puddle masked by the dirty December snow.  I only had one pair of jeans and for the next couple of days I was carrying a piece of Moscow with me.

That little red backpack in the picture contains everything I took for the 20 days Asian trip. Did not have any extra luggage. If it's an interesting topic, I could write how to correctly pack things.

 photo 2E43FE70-2203-4F6F-9029-4010F9A79D7B_zpscfsrb0lx.jpg

Аня нынче, по забавному стечению обстоятельств, работает на Автозаводской. В новом корпусе того же офисного здания, где я провела пару лет и много сверхурочных часов, работая на Глу мобайл. Об изменении в восприятии родной страны я писала пару недель назад, не буду повторяться. Пребывание в Москве в некоторой степени теперь туризм.

Судя по бурному развитию ресторанов в округе, сейчас этот бизнес центр стал районо-образующим предприятием на Автозаводской, наплодив вокруг себя все возможное для удовлетворения потребностей среднестатистического офисного работника. Раньше там было только кафе "Пироги" или прекрасная офицерская столовая с бизнес ланчем в стиле ностальгии по СССР.

Мы пообедали и на этом моя моя российская тур-программа как-то внезапно завершилась. Шел снег, злой декабрьский ветер ветер усиленно задувал проносящиеся мимо снежинки прямо в порванное колено моих джинс.
До поезда в аэропорт было еще добрых два с половиной часа. После Берлинских +12, московские -9 как-то не приносили особой радости.

Кстати тревел хинт вам – лучшие куртки для путешествий делает Uniqlo. Мне не нравится как выглядят пуховики, но usability/цена/вес этой курки не превзойти. Я купила свою пять лет назад, она пережила уже по-моему все, что может и не может пережить куртка, начиная от проливных ливней в Нью Йорке и заканчивая Вьетнамскими горами, но все еще не порвалась и исправно греет меня в поездках. При весе в 200 грамм и способности превращаться в мягкую подушку для самолета – это эпик вин.

Тем временем я не придумала ничего лучше, чем скоротать время на Белорусской, в окружении небоскребов и белой церквушки спрятанной между ними. Там (все еще) был Старбакс, вид на площадь (которую как оказалось наконец-то закончили ремонтировать оО) и возможность немного прогуляться. Кое-как дотоптав туда через половину Тверской и немного поболтав с радостными баристами, я запаслась зарядкой для телефона, чашкой кофе и моральной готовностью отправиться в одиночку дальше. В Китай.

Funnily now days Anya works in the same building next to the Autozavodskaya subway station where I spent two hours crunching for Glu Mobile. As I wrote before, being in Moscow if more of a tourism activity for me now and it's fun to see how the city have changed with years.

From the looks of a wild growth in the quantity of restaurants in the area, now days that Business center defined the development of the infrastructure to satisfy all the needs of the white collars. In my days it offered only Pirogi and beautiful "Officer" canteen that server USSR styled business lunches.

So we had a lunch and with this my Russian tour program suddenly came to an end. It was snowing and the angry December wind blew snowflakes right into the torn knee of my jeans. It was good two and a half hours till the train to the airport. After +12 in Berlin Moscow's -9 were not really bringing any joy.

Btw a little travel hint: Uniqlo makes the best travel jackets. I'm not a big fun of the down jackets looks but the usability/weight/price balance of the Uniqlo jacket can't be beaten. I bought mine 5 years ago and it survived everything that a jacket could possibly encounter, from pouring rains in NY to vietnamese mountains but it's still intact and keeps me warm. With it's weight of 200 gram and the ability to transform into the soft plane pillow it's an epic win.

Mean while I came up with a plan to spent free time at the white square at Belorusskaya station, where the tiny little church is hidden in the middle of sky scrapers. There Starbucks (still) stood,  view on the square still existed and it gave a nice opportunity to limp around the city a little bit. There after a brief cheap chat with barristas I acquired a full phone battery, a cup of coffee and a readiness to venture alone further. To China.

 photo 3374F3EC-E5CD-4EBE-8C3A-61EDA6492A8D_zps1a2tzawu.jpg

Made in China

В Китае я была, если это можно так назвать, один раз. В прошлом году, решив сэкономить на поездке из Москвы во Вьетнам, я купила билет на рейс China Southern через Гуанчьжоу. Идея, прямо скажем, была херовая.

Из-за снегопада в Москве вечерний рейс задержали на 12 часов. Вместо того, чтобы лететь в Китай, в тот вечер я пила Хамовническое пиво со случайной попутчицой в абсолютно пустом баре гостиницы Шератон рядом с Домодедово. В тот раз, стоя в очереди на китайской таможне в неизвестном мне месте под названием Урумчи, я узнала о существовании транзитной визы в Китае. Т.е. в больших городах можно выйти в город на 72 часа, если у вас есть билет на следующий самолет. С тех пор мне было интересно воспользоваться этим сервисом.

Так что утром следующего дня (по местному времени) в окружении группы порядочно охреневших после девяти часового перелета людей, я уже топталась в очереди на паспортный контроль. Китайский паспортный контроль заслуживает отдельного "фи" за свою прекрасную неорганизованность, но мне не хочется об этом писать.

Напишу лучше о коммуникациях.

Во-первых, чтобы использовать интернет в Китае, нужен китайский телефонный номер. Т.е. везде есть бесплатный вай-фай, но чтобы подключиться к нему нужна активация через смс, которую отправляют только на китайский номер. В отелях есть вай-фай, но тут уже начинается великий китайский фаерволл, блокирующий фейсбук, г-мейл и прочие дорогие западному человеку сервисы. В принципе ничего страшного.
Я подготовилась, заранее посмотрела что стоит глянуть в Гуанчьжоу за один день и имела какое-то представление о городе + заранее забронировала отель и распечатала его адрес на китайском. Но. Я не смогла найти в аэропорту карту. В книжных магазинах ее не было, а китайцы-продавцы хоть и знают несколько слов по-английски, слово карта в их лексиконе отсутствует. Ладно.

Аэпропорт Байунь соединен с городом веткой метро. Метро крутое. Даже есть стойка информации.
Но хотя на схеме метро, что в изобилии развешена на всех стенках, есть название станций, почему-то бумажные схемки которые можно взять с собой только на китайском. Так что мне пришлось провести небольшой сеанс сопоставления. Притащив бумажную китайскую карту на стойку информации, мне даже удалось выяснить где находится "даун-таун".

I was in China, I guess you can say so, once. Last year I had this spectacular idea to save some money on a trip from Moscow to Vietnam and took a China Southern flight through Ghuangzhou. I gotta say it was a terrible idea. Due to the heavy snowfall in Moscow my evening flight got delayed by 12 hours. And instead of flying to China I ended up drinking Khamovniki beer with the random girl from my flight in the empty bar of the Sheraton hotel next to Domodedovo airport. That time, standing in the line to the Chinese customs in some kind of place called Urumchi I learned that a free transit visa for 72 hours exists in the big Chinese cities. And somehow i thought that it would be a good idea to use this service.

So next morning (local morning) surrounded by the considerably worn down by the flight crowd, I was limping my way through the customs line.

Chinese customs deserve 'honorable' mention  but honestly I don't even want to write about that. Let me write about the communications instead.

First, to use the wi-fi in China you need a Chinese phone number. It's not a problem at all,  the place if booming with wi-fi points but to activate the connection you have to get the sms with the code. Which you request only with the Chinese number. Hotels have wi-fi but here the great Chinese firewall comes into play blocking g-mail, Facebook and all services dear to the western heart. In general not a big issue.

I simply checked what to see beforehand, booked my hotel in advance and printed the booking confirmation in Chinese.

Unfortunately I could not find a paper map of the city in the airport. Book stores did not have it and shopkeepers did not know the word "map". Ok.

Baiyun Airport has a direct connection to the city by subway. Modern and cool subway. There was even an information counter downstairs. For some reason, despite the fact that all metro schemes spread around the walls had station names written in English the paper map for tourists only supported Chinese. So I grabbed one, brought it to the info counter and tried to explain that I had to go downtown.

 photo 6A2C6F66-E356-4EBC-A1EA-01EF3709D95C_zpsqkrvi0nd.jpg

Метро работает на странных зеленых пластиковых магнитных жетонах. Цена поезди по зонам. Выбираешь станцию в автомате и платишь бумажными деньгами. Автоматы поддерживают английский язык. Вау-вау.

Subway uses these weird green plastic magnetic tokens. The price is per zone and the tokens are sold in the machines that has English support. Overall that was quite simple. Just pick a station you want to go to and go. Wow-wow.

 photo 26942B5B-7E4E-49FD-90D3-46BCAFF9335B_zpsrp6aaaen.jpg

Дальше было еще интереснее. Пока я ждала поезда, ко мне подошла средних китаянка в розовом трико и спросила "Не русский ли я человек?". По-русски. Я, немного прифигев от такого развития событий, сначала сказала "нет", потом "да", потом, немного подумав, решила использовать столь редкий шанс узнать дорогу и проехать к Кантонской башне. Надо сказать, я забыла слово "кантонская" и пришлось описать место как "гигантский небоскреб".

Китаянка, представившаяся Натальей (разумеется), о такой башне не знала, но тут внезапно произошел сеанс китайской коллаборации.

Наталья спросила дорогу у некоей раскосой бабки рядом со мной. Раскосая бабка знала дорогу, но, будучи раскосой, не могла ее показать на карте. Нашелся бедный китайский школьник с айфоном, знающий 4 английских слова. Его заставили все объяснять. К моменту появления в действии друга школьника, я уже подумывала как бы сбежать из вагона.

В итоге я обзавелась визиткой Натальи, продающей мебель в Россию, и раскосой бабкой-поводырем, за руку протащившей меня по переходу до нужной ветки метро.

But it got more interesting further on. As I was waiting for the train in the airport I was approached by a Chinese lady in the pink tights. She asked me if I was "a russian person". In Russian. I got a bit confused with this event and first said "No". Than "Yes". Than after my brain caught up with the opportunity I asked he how to get to the Canton Tower. Unfortunately I have completely forgotten the name Canton and just described it as a huge skyscraper that everyone visits.

Chinese lady that introduced herself as Nataliya (obviously) did not know of any skyscrapers but suddenly a moment of Chinese collaboration happened.

Nataliya asked some squint old lady next to me for directions. Old lady knew but could not show on the map for a reason of being squint. They dragged some poor schooldboy who knew 4 English words into this discussion and made him explain. By the time the friend of the schoolboy got involved into this mess, I was considering the ways of escaping the subway.

In the end, I obtained Nataliya's business card (she was apparently selling furniture to russians) and an old lady guide who literally dragged me all the way to the proper train.

 photo A09949BB-45AB-4D40-B7C4-A27D2F877E18_zpsfiseeuig.jpg

Некоторое время спустя я вышла из метро под лучи теплого китайского солнца. Как-то я по другому представляла себе китай. По чистеньким бетонным плитам, окруженным рядом клумб, неспешно прогуливались группки хорошо одетых людей. Все сжимали в ручонках шестые айфоны или какие-то топовые самсунги, и беспрестанно что-то фотографировали, строчили или смотрели.
Слева от меня в тени пальм стояли такси, справа виднелась река и линия небоскребов на другом берегу. Никакой башни на первый момент не обнаружилось.

Я уже было расстроилась, но стоило всего лишь повернуться на 180 градусов. Странное чувство когда, задираешь подбородок выше и выше, а башня все не заканчивается и не заканчивается.

Чтобы вы понимали масштаб этой штуки: высота шпиля на Эмпайр Стейтс билдинг – 443 м, высота башни Байоке в Бангкоке – 328 м.
Высота Кантонской башни, верхушку которой я старалась рассмотреть, 600 м. Смотровая находится на 488 метрах.

Some time later I went out of subway into to the streaming light of the warm chinese sun. I imagined China a bit differently. Groups of well dressed people were slowly walking down the clean concrete pavement. Everyone held an iPhone 6 or a top model of Samsung phone in their hands. They were constantly taking pictures, selfies, sending messages or just staring in the screens.

To the left taxi cabs hid in the shadows of the palm trees. To the right I could see a river and the futuristic skyline on the other bank. First I did not see any huuuge skyscapers around.

I got a bit disappointed but all I had to do was to turn 180 degrees. It's a weird feeling when you lift your chin higher and higher but the building does not really want to end.

For you to understand the scale: Empire state building is 443 m to the top, Bayioke Skytower in Bangkok is 328 m.

Canton tower under which I was standing at the moment is 600 m high. The viewpoint is located at 488 m.

 photo 2900A63A-C88C-4B55-9364-947B19561FB3_zps0gcyy4nv.jpg

Конечно в Китае что-то да должно быть сломано.
Ofc something must be broken in China.

 photo 5322A8C7-FE5B-4B86-BF7C-1D7A5D6D7608_zpsdngaas27.jpg

Лифт едет через вверх очень быстро и через прозрачную дверь прекрасно видно как удаляется земля. Что сказать, было страшно. На закрытой смотровой можно было еще постоять на стекле на 400 метрами вниз.
На открытой смотровой по кругу ходят трамвайчики.
Во всем великолепии утреннего смога за трамвайчиками раскинулся Гуанчьжоу.

The elevator runs up very fast and through the transparent door you can clearly see how the ground goes further and further away. What can I say, it was scary. At the observation desk it's possible to stand on the glass floor and enjoy the 400 m down viewOn the open viewpoint there are little trams going around. And behind those trams Ghuangzhou spreads in all its smoggy glory.

 photo 879436DF-FBBD-45B7-A525-86307B89065B_zpsayofph91.jpg

 photo 079ADE7C-8830-4B3A-8AAB-7FFA75EADAE1_zpskulzymeh.jpg

 photo 829EDB02-1C01-4D5C-9310-BDDFD879FC1D_zps3kyahxhr.jpg

Погуляв еще вдоль реки, заехав в даунтаун который чем-то похож на китайскую недовесию Гонконга, я не удержалась и пошла посмотреть что-то менее туристическое. Случайно выбранный район в центре оказался барахолкой, перемешанной с почему-то парками. Это уже было больше похоже на мои ожидания от Китая. Стройка великого светлого будущего.
I walked a bit more along the river, checked out downtown which somehow looks as a HonKong done wrong and could not resist checking out something less touristic. Randomly picked area turned out to be a giant market mixed with parks. This was more like China I was expecting to see. A construction set for the bright new future.

 photo 523FB3CF-3DDE-49D8-BC81-AB9A671FABC0_zpsgcn1gvlf.jpg

 photo 456CD882-8F18-47CF-BAAA-5198EB5547B2_zpshklgwg0h.jpg

 photo A612B98B-CA4C-4EAC-BF32-CB86E6A5DD97_zpsxa26ygzz.jpg

 photo 03A4792E-6FAC-44F7-80E9-63FEC7260BA1_zpsjnvqe1mn.jpg

Люди с айфонами сменились людьми на ржавых велосипедах и электроскутерах. В подворотнях новых домов нашлись старые трущобы, где в окружении лиан в 15-ти градусную теплую погоду, китайцы продавали друг другу новогодние игрушки, гигантских надувных Cант и тушеных тараканов. Бронзовые памятники во славу успехов коммунистического строя добавляли нужного настроения.

People with iPhone got replaced by people on the rusty bicycles and electric scooters. In the backyards I found old slums. Surrounded by lianas in the 15 degree weather people were selling each other Christmas toys, giant inflated Santas and roasted roaches. Bronze monuments glorifying the communist regime set the appropriate mood.

 photo A857FEA4-02C6-4033-A8C2-71AD0628D2C8_zpsajvixgsi.jpg

 photo B5450A58-172B-4807-85AE-C74E81EB1124_zpspdojxqg2.jpg

 photo 08150E4A-D5E2-429C-9023-0E319BC6CB8A_zpsrw94oi9p.jpg

 photo 2811CBF8-DB46-43CA-A08C-92D7F80E1A32_zpsr3fkmy54.jpg

 photo 357DC57E-983A-4743-89B8-9668EA91AB13_zpssg7yimgg.jpg

 photo 1D7BFA96-8CFA-446F-BC62-F73062289132_zpsohinpj1v.jpg

 photo 056B1CF4-892C-43FA-8D40-1C101B17BC81_zpsp9l9casv.jpg

К этому моменту я устала достаточно, чтобы захотеть спать и отправилась обратно в аэропорт, где была еда и такси до моего отеля. Отель занимал стратегическое положение в 10-ти минутах езды от аэропорта, ведь следующим утром нужно было лететь дальше.Я перекусила супом в какой-то забегаловке в здании аэпропорта и запаслась печенками в дорогу. Всегда возите с собой немного еды, никогда не знаешь что может случиться. Что меня раздражает в Азии, так это официанты стоящие рядом с тобой, пока ты не прочтешь меню и не сделаешь заказ. Китай – одна из таких стран, да. Не вовремя заметила, что государство тут дает рейтинг едальням в смайликах. От очень хорошего зеленого до "опасного" красного. Мой ресторан был обозначен желтым смайлом "так себе".

Неожиданной проблемой оказались упертые таксисты, желающие ехать 10 минут за 100 юаней, а никак не по счетчику. И уж тем более никакого английского, кроме цифр. Конечно цену удалось сильно сбить, но вот ехать со злым таксистом ночью через дым и поля вокруг Байуня было страшновато. Можно было уехать и не вернуться.
Мой отель оказался в каком-то странном районе среди полей, для уверенности я три раза сверила иероглифы в букинге с тем, что было написано на небольшом обшарпанном домике. Английский персоналом поддерживался весьма посредственно, но кое-как мне удалось объяснить что в 7 утра мне нужно поехать в аэропорт.
Зато в номере уже началась настоящая Азия. Открыв кран с медленно текущей водой и поймав попытавшуюся упасть мне на ноги стойку раковины, я выяснила, что а) холодно б) есть горячая вода из нагревателя, но прямо под душем удачно расположена розетка в) за окнами кто-то нестерпимо орет.
Но было уже все равно. Было чисто, имелось одеяло и подушка. Вполне достаточно для того, чтобы переночевать.

Тогда Гуанчьжоу показался мне странным, несколько безликим местом, наполненным орущими китайцами, внезапными небоскребами, и бессмысленными рынками, утопающими в море этого извечного азиатского смога. Я еще сделала заметку, что тут бы понравилось моей маме. Их с другими туристами возили бы тут на автобусе, запускали стайками в пагоды и небоскребы, выпускали на разные рынки и обязательно бы кормили обедом под фальшивой позолотой пластиковых потолков и пыльными драпировками какого-нибудь средней руки отеля. Такой тур по программе Китай, все включено.
Наверное, тут нравится и бизнесменам. Мне не понравилось.

After that I got tired enough to want to go get some sleep and ventured back to the airport to look for a taxi to my hotel. Hotel was located in the strategic ten mins drive from the airport. Next day I had an early morning flight further.

I got a bowl of soup from some kind of little restaurant in the airport building and got a pack of crackers to take away. Always travel with some food stored in your backpack. Because you never know. What I find disturbing in Asia is when waiters stand next to you waiting for you to read a menu and make your choice. China is one of those countries, yes. Anyway. Too late I noticed that China rates restaurants with nice colorful smiles. From green for nice and safe food to red for dangerous. My place was marked with yellow OK face. Funny.

The unexpected problem were angry taxi drivers bargaining for a price of a ride. Nothing new again, in fact russian airports are pretty much the same. But it was a 10 minutes ride that ended up costing me quite lots of yuans. It was also a bit scary to ride alone through the outskirts of the city, in the night. The area was all farms, road constructions and lots of smoke. Basically that guy could have driven me anywhere. No language to communicate and no internet to check.

When we got to the hotel I compared first symbols on my booking paper with the first symbols on the sign. Looked similar enough for me to pay.

The room turned out to be properly asian.

After opening the water I had to catch the sink falling on my feet. There was a) cold b) hot water from the water heater with a power plug strategically located right under the shower c) someone screaming under my windows.
But honestly it did not really matter. The room was clean and had a blanket and a pillow. More than sufficient.

Back then Guangzhou appeared to me as a weird city, filled with yelling chinese dudes, sudden skyscrapers, pointless markets drowning in the sea of the eternal asian smog. I made a not that my mom probably would have like it. With a group of tourists transported by bus they would have been let out to visit pagodas and skyscrapers. I'm sure timed market visits and gala dinners under the fake golden roof made of plastic in some average hotels would also be in. This kind of "China. All included." tour.
I guess it's nice to be a proper tourist or a businessman here. But definitely not my thing.

 photo B156C497-29BD-452E-A4E5-E2A8F1FF64DD_zpsputtmsx1.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s